Svoju unutrašnju snagu sam otkrila baš onda kada sam se osetila najslabijom i najranjivijom. Onda kada je strah pretio da me proguta i uguši, odnosno kada sam bila u stanju nesposobnosti da mu se oduprem. Tata mi je bio na samrti, izgubili smo stan zbog promena na valutnom tržištu, nad glavom mi je visio otkaz jer se završio projekat na kome sam radila, i znala sam da moram tražiti i naći novi posao, a nisam želela više ono za šta sam se školovala i radila skoro 20 godina, jer to nikada nisam ni volela. Znala sam šta ne želim, ali nisam znala šta želim umesto toga. Nemoć i besmisao su me oprhvale, i nisam imala više kapaciteta za sebe, za predivnog muža i dvoje male dece kojima je trebala zdrava i zadovoljna mama i supruga.

Tada sam spoznala o čemu se radi – ja zapravo nisam imala više snage da se borim PROTIV straha, protiv ljutnje, protiv prisile, protiv bilo čega. Donela sam svesnu odluku da se više neću boriti protiv ičega, već da ću se ZALAGATI ZA NEŠTO, i time došla u dodir sa neiscrpnim izvorom LJUBAVI u sebi, do koga nikada pre nisam doprla. Odlučila sam da neću više delovati iz pozicije straha, već iz pozicije ljubavi. Takođe, odlučila sam da konačno dam pravo glasa svojoj, do tada zapostavljenoj intuiciji, i da utišam glas razuma i logike, koji je vodio glavnu reč ceo moj život. Te odluke i spoznaja koja im je prethodila su mi pomogle da sagledam sebe u celovitosti, sa svim vrlinama i manama, uspesima i padovima, i prihvatim sebe baš takvu kakva jesam.

Shvatila sam da sam zapravo najjača onda kada nemam  alternativu, kada se ne oslanjam ni na koga drugog i kada kormilo sreće stavim u svoje ruke. Nakon skoro 20 godina rada u bankarstvu, oblasti koju nikako nisam volela, u atmosferi koja je uticala na narušavanje mog zdravlja, donela sam odluku da sve napustim i počnem novi život, iz svoje snage, iz ljubavi, iz zalaganja. I onda, svedočila sam događajima koje bih ranije nazvala čudima, ali danas znam da je to prosto neminovno da se desi – kada smognete hrabosti da delujete onda kada se najviše plašite i kada deluje da je najcrnje i bezizlazno, tada vas život nagradi. Mene je život nagradio fenomenalnim ljudima koji su dolazili na moj put, kao učitelji i kao klijenti, idejama koje  kao da su ’’padale sa neba’’, edukacijama koje su bile baš kao za mene krojene, mnogim vratima koja su se naizmenično i sinhronizovano otvarala i zatvarala, vodeći me mojim putem – putem moje svrhe, poziva kojim se danas bavim pomažući drugima i podržavajući ih u procesu ličnog rasta i razvoja.

Shvatila sam da moja sloboda nema cenu, i po prvi put u životu se zapravo susrela sa njom. Kako sloboda uvek u paketu ide sa odgovornošću, taj mi je paket doneo novi pogled na život i potpuno novi način funkcionisanja – dovoljno vremena za porodicu i svoje potrebe, bogatiji socijalni život, bolje psihofizičko stanje, blagoslov da se bavim pozivom koji obožavam i mnogo klijenata čiji životi se pred mojim očima transformišu i dobijaju na kvalitetu. Skupivši hrabrosti da kažem NE jednom načinu života, rekla sam DA mnogo čemu novom, i pristupila novim izvorima snage i energije u sebi.

Danas umem i mogu da budem zahvalna na svemu što mi se u životu događalo. Danas mogu da zagrlim sebe, onako iznutra, baš u trenucima u kojima bih se ranije ’’bičevala’’, jer prihvatam sebe u potpunosti. Danas negujem sebe, idem na psihoterapiju, dopuštam sebi odmor, dopuštam sebi greške i ’’ludosti’’. U nekim danima koji mi baš budu teški i izazovni, posebnu snagu crpim iz rečenice ’’Sve je to život’’, znajući da ništa nije savršeno, kao što sam ranije verovala, da je život smena lepog i ružnog, teškog i lakog, svetla i tame. Tu su i moja deca i suprug, na koje kad pomislim, osećam da mogu sve, da budem najjača ali i najslabija. U tome je moja snaga, jer danas znam da ništa ne moram, a mogu sve, ako tako izaberem.

Tekst je objavljen u časopisu ”SENSA”, decembar 2021.