PRIČA O MOM POVRATKU SEBI

Zašto bi to vas zanimalo? Kakve to veze ima sa vama?

Možda ćete se prepoznati u nekim aspektima moje priče ili naći neku sličnost sa svojom pričom. Ili ćete prepoznati neku sebi blisku osobu.

A možda, I ako ne prepoznate ništa od toga, nikad se ne zna, kako sve ima prvi put, možda jednom, nekad se I vama desi nešto slično meni, ili nekoj vama bliskoj osobi… pa se setite ove priče, pa vam možda neka ideja padne na pamet, kako možete da prevaziđete određenu situaciju ili kako da stvari sagledate iz drugog ugla. Ili možda, samo I jednostavno se osetite bar malo bolje, zbog saznanja da niste sami I jedina osoba koji se našla u takvom životnom izazovu.

Moje ime je Ana Rodić, I danas radim ono što me u potpunosti ispunjava. Ono što nazivam svojim pozivom, a ne profesijom ili poslom. Jer jeste POZIV koji sam čula I osetila još davno. Podržavam I motivišem ljude kako bi kvalitet njihovog života bio znatno bolji, pomažem im da prevaziđu neki problem ili ostvare cilj. Da lakše pronađu svoj put povratka sebi. Ali, nije oduvek bilo tako.

Možda bi ste mogli da se složite sa mnom da svako od nas ima neki aspect svog života kojim nije baš najzadovoljniji, ili u kome nije uspešan koliko bi želeo. Nekada to traje kraće, nekada duže. Kod mene je to bio poslovni aspekt. U kome sam se osećala ne neuspešno, nego PROMAŠENO.

Odluku o svojoj životnoj profesiji donela sam iz racia (logičkog dela svog uma, mozga, kako god ga ko zove). Oduvek sam se najbolje osećala kada sam u kontaktu sa ljudima, uvek sam u društvu bila rame za plakanje, kredenac za skrivanje tuđih tajni. Razmena energije sa ljudima je punila moje rezervoare energije.  Nisam poslušala poziv koji sam još tada čula, izneverila sam svoje srce.

Uz najdobronamernije savete mojih dragih roditelja, upisala sam ekonomiju, jer daje najširi spektar mogućnosti za zaposlenje, najveću šansu za dobar posao I zaradu. I zaista se sve to I ostvarilo. Nisam imala ni dan prekida u radnom odnosu, radila sam u nekim od najvećih I najuspešnijih banaka u Srbiji, na izuzetno odgovornim pozicijama, sa velikim klijentima, velikim novcem, velikim egoima…

I svašta sam na tom putu DOBILA: dobru platu, razne beneficije koje uz nju idu, status u profesionalnim krugovima, materijalnu sigurnost…Ali nešto veoma važno sam na tom putu I IZGUBILA: sebe.

Možda znate taj osećaj. Slično tome kada jedan dan, ni po čemu specijalno različitom od drugih, prođete pored ogledala, po ko zna koji put, I pogled vam privuče odraz neznanca. Vratite se nazad, pogledate malo bolje, I vidite u svom odrazu osobu koja je izgubila osmeh, taj divni, nekada prepoznatljivi znak. Susretnete se sa pogledom osobe iz koga je nestao sjaj, koji je nekada obasjavao ljude oko vas, vaš put. Osetite tugu iz tog pogleda. Možda se I raspadnete tu, na licu mesta, a možda progutate knedlu, odmahnete glavom I nastavite dalje, u svoj ni po čemu specijalnom različit dan.

Ja sam se raspala pred tim ogledalom. Pred slikom sebe koju sam izgubila. Iako sam na svom putu, pored tog jednog promašaja, imala mnogo lepih I divnih uspeha I radosti: dvoje zdrave, pametne dece, divnog supruga koji me voli I podržava, stare I nove prijatelje, bezbrižno detinjstvo. Nešto je nedostajalo. Neka suštinska, VEZIVNA NIT, koja bi mogla da drži sve moje uloge na okupu. Nije je bilo.

Verujem da ste I sami imali priliku bar ponekad da osetite kako se nezadovoljstvo u određenom aspektu vašeg života, neminovno prenosi I na ostale. Ako ste nesrećni u braku ili partnerskim odnosima, često se desi da se to nezadovoljstvo prelije I na vaš poslovni aspekt, na odnose sa decom, prijateljima, na vaš kreativni potencijal. Tako je bilo I sa mnom. Počela sam da ‘’krvarim po onima koji te rane nisu izazvali’’. To nije bilo fer prema njima.

I nije bilo fer prema meni, da svako jutro ustajem sa grčem u stomaku I pritiskom u grudima. Možda vam je poznat i taj osećaj? Kada vam treba nadljudksa energija I samomotivacija da krenete u novi dan. Jer idete na neko mesto gde više nemate osećaj povezanosti, pripadnosti. Možda ne osećate da dajete ikakav doprinos, da nema nikakvog značaja to što radite. Ne sagledavate nikakvu mogućnost za sopstveni rast I razvoj. Razmislite, ako postoji neki aspekt vašeg života u kome ste se I vi ponekad, ili često, pitali, kao I ja na svom poslu: ŠTA JA OVDE RADIM? NA ŠTA TROŠIM SVOJ ŽIVOT? KOJU CENU PLAĆAM JER SAM JOŠ UVEK OVDE?

Shvatila sam da negde duboko u meni postoji neiskorišćena kreativnost koja nema poligon za ostvarenje. I onda sam negde pročitala nešto što me je totalno osvestilo: ‘’Neiskorišćena kreativnost nije benigna. Ona metastazira I pretvara se u bol, tugu, žaljenje, optuživanje ili sram’’.

I znala sam da nešto moram da promenim. I tako sam krenula na put povratka sebi, kroz coaching proces. Ono što sam na tom putu dobila je neizmerno veliko. Pokušaću da navedem najvažnije:

 • Možda po prvi put preispitala prioritete svojih obaveza i vrednosti
 • Stekla uvid u svoja ograničavajuća uverenja I naučila kako da ih transformišem u podržavajuća
 • Postavila cilj I jasno definisala korake kako do njega da dođem
 • Shvatila na koji način da olakšam process donošenja odluka, koje kriterijume da koristim, šta da pitam razum a šta srce, I kako da se usaglasim sa donetom odlukom
 • Osvestila zahvalnost. Postala sam svesna svih tih divnih stvari koje imam u svom životu, a koje sam nepravedno zapostavila I smestila u senku nezadovoljstva zbog posla. Pozvala bih I vas stoga da, ako već niste do sad, posle ove večeri, razmislite o svemu lepom I dobrom što imate u svom životu a što možda podrazumevate. Da pomislite na sve te ‘’sitnice’’ , bez kojih zapravo vaš život ne bio bio takav kakav jeste.
 • Osetila blagodet toga da krivicu pretvorim u oproštaj
 • Osvestila da greške treba da posmatram kao lekcije, I da to učenje ponesem dalje u život I iskoristim kad mi zatreba.
 • Unapredila komunikaciju sa ljudima iz svog okruženja, zahvaljujući moćnim vežbama u kojima sam naučila da uđem u cipele druge osobe, umnogome se povežem sa njenim emocijama, željama, vrednostima, uverenjima I tako sagledam situaciju iz drugog ugla.
 • Upoznala se sa tri pitanja koja svaki dan postavljam sebi: Na čemu mi je fokus? Koje značenje tome pridajem? Šta sa tim radim?

Shvatajući konačnu svoju svrhu, kroz process coachinga sam takođe I osnažila mnoge resurse koje imam u sebi, osobine, veštine, talente. Sve to mi je pomoglo I da donesem odluku da se decidirano posvetim svom pozivu, bez gubljenja fokusa I energije, bez gubljenja života na sve ono što me iscrpljuje.

Početkom 2019.sam dala otkaz u banci I time se još jedan korak približila sebi. Putem izlaska iz svoje dotadašnje zone komfora.

Proces koji sam započela I put povratka sebi traje još uvek. Trajaće ceo moj život. To ne znači da nemam probleme. Imam ih naravno, kao I svi ostali. Problemi su sastavni deo naših života. Samo što se sada na sasvim drugačiji način odnosim prema njima. Najpre ih mnogo brže detektujem. A zatim priznam sebi emociju koju u meni izazivaju, bez negiranja, bez guranja pod tepih. Pa postavim sebi tri već pomenuta pitanja: Na čemu mi je fokus? Koje značenje tome pridajem? Šta sa tim radim? I krenem u akciju rešavanja problema.

Put povratka sebi nije lak. Nije ni brz. Ne dešava se preko noći.

Ali ono što može da se desi preko noći, ili u bilo kom trenutku, jednom trenutku jeste DONETI ODLUKU.

Shvatam da već znate da I vi možete baš SADA doneti jednu takvu odluku. O svom najvažnijem putu u životu. Ovo je, manje više, pravo vreme. Želite li da počnete sada ili kasnije?

Jer AKO SAM MOGLA JA, SASVIM SIGURNO MOŽETE I VI!

Svoja znanja iz  oblasti rada na ličnom razvoju sam ozvaničila sledećim sertifikatima:

 • profesionalnog kouča, izdatog od strane Coaching akademije Slavice Squire i međunarodno priznatim od strane ECA (European Coaching Association),
 • kouča za energetsko balansiranje (energy balanced couch), izdatog takođe od strane gore pomenute Coaching akademije
 • NLP mastera, izdatog od strane NLP Insistuta Slavice Squire u Beogradu, međunarodno priznatim od strane IANLP (International Association for NLP)
 • hipnoterapeuta, izdatim od strane američke škole hipnoze (American School of Hypnosis)
 • PEAT procesor, po metodi dr Ž.Slavinskog
 • Edukant napredne edukacije iz oblasti Transakcione analize u okviru Balkanske asocijacije transakcionih analitičara TAUS .

Pored toga, u procesu sam sertifikacije iz oblasti Business coaching-a, za šta sam završila edukaciju takođe na pomenutoj Coaching akademiji Slavice Squire.

U toku 2019. godine radila sam kao coach saradnik u okviru holističkog centra Monlam u Beogradu.

Pišem na teme iz oblasti ličnog razvoja za nekoliko on line sajtova i portala, kao što su Ogledalo magazin, Moja šolja joge, BG Online.

Od novembra 2019. godine sam stalni pisac saradnik za časopis SENSA – najpoznatiji štampani časopis iz oblasti ličnog razvoj, koji se izdaje širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Redovno pohađam razne vrste radionica iz oblasti ličnog razvoja (neke od njih: ’’Total motivation’’, ’’Promenite misli, izlečite život’’, ’’Dinamika sistema’’ , ’’Ojačajte samopouzdanje’’, ”Eat that frog” , ”Unutrašnja igra” po modelu socijalne panorame autora Lucaks Derks-a), koje mi uvek donesu nova saznanja i uvide o sebi, ali i upoznaju sa nekom novom tehnikom ili pristupom koji primenjujem u radu sa svojim klijentima.

Od početka 2022. godine sam član udruženja CMAS – Koučing i mentoring asocijacije Srbije, prvog nacionalnog udruženja profesionalaca iz oblasti  koučinga i mentorstva.

Najveća nagrada za mene je kada vidim da je osoba sa kojom radim ostvarila pozitivne promene u svom životu, da je postala bar delom srećnija i zadovoljnija sobom i svojim životom nego što je bila pre dolaska kod mene.

Ukoliko ste i Vi spremni da nešto promenite u svom životu, ako i kod Vas postoji neko veliko (ili malo) ALI, a potrebna Vam je podrška, motivacija ili usmerenje, javite mi se da zajedno pokrenemo i osnažimo sve to što imate u sebi. Sve Vaše potencijale, resurse i snagu kojih možda niste ni svesni.

Photos: Wannabe Media, https://wannabemedia.rs

SERTIFIKATI I POTVRDE O EDUKACIJI