Šta se izgubilo?

Ljudima je prirodno stanje da se osećaju dobro.

Kada se osećamo loše, svaki deo našeg bića vapi za tim da se vrati u svoje izvorno, prirodno resursno stanje.
To se dešava uvek kada nije zadovoljena jedna od šest osnovnih ljudskih potreba:

1. Sigurnost / komfor
2. Ljubav / povezanost
3. Neizvesnost / raznovrsnost
4. Značaj
5. Razvoj
6. Doprinos

Sto veći broj ovih potreba nije zadovoljen u nekoj oblasti, to će naš bol biti veći.

Pozivam vas da se zamislite nad onim aspektom svog života u kome se osećate loše. Zaronite u dubinu svog bića i zapitajte se koja od ovih potreba nije zadovoljena.

Da li ste u braku u kome plačete kad vas niko ne vidi? Osećate li i dalje povezanost i ljubav? Možda nemate više prostora za lični rast i razvoj, a uz to se izgubio i osećaj vašeg ličnog značaja.

Ili ste možda u vezi koja je postala bojno polje prepuno zakopanih mina, pa je vaša igra iz ljubavne prešla u ratničku? Partner vas ne razume, stalno se svađate, tu su I ljubomorni ispadi, ali ipak ostajete u toj vezi jer ne znate kako da izađete, a I ne smatrate sebe dovoljno vrednim / vrednom da bi ste privukli nekog novog.

Možda ste zaglavljeni na poslu od koga vam je muka i koga mrzite, jer je sigurnost jedini končic koji vas drzi za to mesto? Šta je sa vašim doprinosom, povezanošću, mogućnošću za razvoj, sa raznovrsnošću koju vam taj posao nudi?

Možda ste postali nezadovoljni u prijateljstvu koje jako dugo traje, ali se mnogo toga promenilo u medjuvremenu. Šta se izgubilo? Koja vaša potreba više nije zadovoljena?

Biće vam mnogo jasniji uzroci vaše patnje ako ih posmatrate iz ove perspektive. Razjasnićete pre svega sebi svoje emocije, i moći da krenete dalje.

Sledeći korak je da pronađete ono što će ove potrebe zadovoljiti, ili bar najveći deo njih.

Nije lako, nije ni brzo. Takva je svaka promena koja vodi boljem stanju.

Dugo traje, često je neprijatna, ali definitivno VREDI svakog atoma vaše uložene energije, suza, znoja i vremena.