Zašto najviše napredujemo kad nam je teško

Ne poznajem nikog ko je danas izuzetno mudra i hrabra osoba, a da nije prošao neki težak period. Zašto najviše možemo da porastemo i napredujemo kroz teške situacije? Jer nam je tada loše. Što se lošije osećamo, imamo jači motiv i snažniju želju da iz tog stanja izađemo. Tad nam prorade vijuge koje nismo možda nikad pre angažovali. Tad upoznamo neke svoje osobine, veštine, sposobnosti za koje nismo ni znali da posedujemo. Tad možemo i što nikad pre nismo mogli jer osećamo da MORAMO da se spasimo. Tad i najviše upoznamo sebe, ali i neke druge ljude.

Kad nam je sve ušuškano, mirno, uglavnom lepo, zaokupljuju nas neki drugi sadržaji, uglavnom oni izvan nas. I to je sasvim u redu i očekivano. I treba da težimo tome da nam takvih dana bude što više jer nam svima treba mir, sigurnost, lepota.

Kad vam je teško, shvatite to kao vaš ispit sopstvene odlučnosti,kao vaš put do hrabrosti i istine. To je svima nama dato da nekada iskusimo. Niste jedini koji u ovom trenutku pate. Niste jedini koji od nečeg strahuju. Ali, znajte da će proći, a vi ćete nakon te bure biti snažniji, mudriji, možda gledati na život s neke druge, vedrije strane.

Ponovo zavoleti život

Jedna klijentkinja mi se javila kad je u vrlo kratkom periodu dobila otkaz, saznala da je muž prevario sa drugom ženom i prokockao svu ušteđevinu. Ostala je praktično na ulici sa dvoje dece. Nekome se ove situacije ne dese nikad u životu, a njoj je sve to došlo u život odjednom. Bila je očajna, razbolela se od brige i straha, ali je bila odlučna i uverena da iz te situacije mora i želi da izađe. Proces nije bio ni lak ni brz. Radile smo par meseci, nakon što su prvi znaci napretka počeli da se javljaju. Danas ona ima rukovodeću poziciju, skladne odnose u braku, zadovoljnu i srećnu decu, novu ušteđevinu i dobro zdravlje jer se borila kao lavica. Jer je znala da ako sama ne zapne najjače što ume, može izgubiti i ono što joj je preostalo. Pri tom je upoznala neke svoje osobine i veštine koje nikad ranije nije ni susrela. Ojačala je i zavolela sebe kao nikad u životu. Zavolela je sam život kao nikad pre. A sve to jer je jednom bila u jako teškoj situaciji i odlučila da iz nje izađe.

Budite nežni prema sebi

Kad se nađete u nekoj teškoj situaciji, dobro je podsetiti sebe: određene aktivnosti, misli, radnje koje nas podižu sa dna moramo ponavljati više puta. Nekoliko puta dnevno, nekoliko dana, nedelja ili meseci za redom. Taj proces može potrajati, a da se rezultat ne vidi u periodu ponavljanja.

Slično je kao s odlaskom u teretanu. Opuštenom mišiću treba vreme da ojača i da se to okom vidi i pod rukom oseti. Tako je i sa našim raspoloženjem i ponašanjem, sa našim navikama. Potrebno je biti istrajan u tome. Nije lako. Tad na pozornicu svog života pozovite VERU. Veru u to da će se vaš trud isplatiti. Jer ako odustanete i vratite se na stare obrasce ponašanja, poništićete sav trud do tada uložen. Frustriraćete se i posumnjati u sebe, u proces, u mogućnost promene.

Čitajte priče uspešnih ljudi, neka vas motivišu na vašem putu. Niko nije preleteo ili se teleportovao sa nulte tačke do vrha. Išli su postepeno, malim koracima, lagano I strpljivo. Nežno prema sebi. Korak unapred, nekad dva unazad. Ali, nisu odustali. Alternativa je bila da se vrate tamo odakle su krenuli, što verovatno nisu želeli. Isto kao što i vi želite da se pomaknete sa mesta na kojem se ne osećate dobro.

Ako vam je na tom putu potrebna pomoć i motivacija, javite se. Lakše je uz podršku.