Ima li neke korsti od konflikata u vezi

Nemoguće je da se emotivni partneri slažu baš oko svega, ma koliko da se vole, ma koliko da dele slične vrednosti i idu u istom smeru. Jer svi smo različiti.

Da bi jedna veza bila kvalitetna, ne znači da ona treba da bude bez konflikata. To je nemoguće ako je partnerima stalo jednom do drugog. Važno je da ti konflikti ne budu učestali, da ne ugrožavaju osećaj samovrednovanja i samopoštovanja partnera. To znači da ne bi trebalo da tolerišete ako vas partner omalovažava i često kritikuje, namerno se suprotstavlja, bez iznošenja konstruktivne ideje za promenom situacije.

Konflikti su neminovni u vezi. Ako ih nema, to ukazuje da nešto nije u redu. Ili se nešto krije i suzbija, ili nema dovoljno jakih emocija.

Stoga konflikti mogu biti i pokazatelj toga koliko je partnerima stalo do onog drugog. Jer, ako postoje jake emocije, pre dodje do “usijanja” nego u situacijama kada su ljudi mlaki jedni prema drugima. Sukob nekada može malo i “razgrnuti žabokrečinu”, ponovo razbuktati uminule strasti i osvestiti partnerima zbog čega im je stalo jednom do drugog.
Konflikti vam ukazati na zaboravljene razloge zbog kojih ste sa partnerom i ukazati vam na nove pravce u kojima Vaša veza treba da ide.
To nekada bude jedan novi, kvalitetniji nivo veze, a nekada možda kao rezultat konflikta shvatite da više ne želite da budete zajedno. I to je sasvim u redu.

Često potisnuta osećanja kao da čekaju ljubav i sigurnu podlogu da mogu da budu iskazana. Pa onda kada se osetimo voljeno i sigurno u vezi, dopustimo sebi da isplivaju naša potisnuta osećanja, jer se konačno osećamo sigurno da možemo da se sa njima suočimo i izlečimo ih.
Stoga možda iznenada postanemo nervozni, kritični, odbrambeni, zahtevni ili ukočeni, ne zato jer nam u toj vezi nešto ne odgovara, nego što smo se konačno osetili voljeno i sigurno! Ljubav ima moć da ”istera” iz jazbine naše potisnute emocije, koje kao da su čekale pravi momenat i pravog partnera.

Ne dajte konfliktima da vas zbune.

Ako vam je u tome potrebna podrška, javite se, niste sami.