Iza svega što radimo stoji potreba da se dobro osećamo

Za nekoga je to osećaj zadovoljstva, za nekoga sreće, ushićenosti, slobode, različite su nijanse.

Najočigledniji dokaz za to su reklame. Za bilo koji proizvod ili uslugu.

Pogledajte recimo reklame bankarskih proizvoda. Roditelji i deca, nasmejani, lepi i zdravi, u idiličnoj atmosferi okupani andjeoskom svetlošću skakuću po bakarnom lišću prelepo uredjenog naselja. Harmonija, ljubav, sreća, sloboda.

Ili druga, mislim da je za keš kredit, otac koji ushićeno gleda svoju ćerku koja svira bubnjeve jer joj je to dugogodišnja želja, a on joj je to konačno priuštio. Presrećni oboje, zahvalni, zadovoljni.

Ili, reklama za parfem. Mačo muškarac izvajane gradje stoji na vrhu jednog od brežuljaka bajkovite Toskane, gleda lepotu prirode, sloboda vrišti sa ekrana, zatim u sledećem kadru se rukuje sa prijateljima, sklapaju neki poslovni dogovor, uspeh u najavi, da bi odmah zatim uskočio u scenu gde zavodljivo miluje devojku iz snova upućujući joj još zavodljiviji pogled. Testosteron toliko gust u vazduhu da se može rezati nožem. Moć, sloboda, polet, uspeh, mačizam.
Kupcima se šalje poruka da ne kupuju prozivod, već emociju koju konzumiranje tog proizvoda/ usluge donosi. Što i jeste. I to vrlo dobro znaju oni koji osmišljavaju sadržaj reklama.

Tako je za sve u životu.

Ne zarađujemo novac zbog novca, već zbog toga da bi smo se osećali dobro plaćajući tim novcem nešto što nam donosi taj osećaj.

Osvajamo trofeje, stičemo diplome, skidamo kilograme, ulazimo u rasprave, osvajamo teritorije i druge ljude, a sve zbog osećaja koji će nam to doneti.

Emocije su uzrok i posledica svega.